מטרת העל של התוכנית היא לטפח בוגר עצמאי, מעורב, בעל תודעה, רגישות חברתית וחוסן נפשי, אכפתי ואחראי, הרואה במעורבות חברתית ערך ודרך חיים.
מטרות המשנה
- לעורר בתלמידים מוטיבציה למעורבות ולאחריות חברתית, קהילתית ואזרחית פעילה ולמיצוי אישי וצמיחה אישית בהקשר של עשייה חברתית.
- לסייע לתלמידים ולקבוצה בהתפתחותם האישית ובבניית זהותם החברתית והתרבותית כדי לקדם תחושת ערך עצמי ושייכות ומחויבות לקהילה, לחברה ולמדינה.
מבנה התוכנית
תוכנית החובה (בכיתות י'–י"ב) משלבת בין למידה עיונית והתנסות מעשית. הלמידה העיונית נובעת מתוכניות הלימודים בתחומי הדעת או מהתוכנית הלימודית בשעת החינוך. ההתנסות המעשית משלבת בין התנסות אישית לבין התנסות קבוצתית שמטרתה פיתוח מיזם חברתי.
הלמידה העיונית בהקשר לשיעורי החינוך מבוססת על מודל מעגלי השייכות:
כיתה י' – התלמידים עוסקים בהיכרות עם הקהילה הרחבה (היישוב, העיר). הלמידה מתמקדת בהבנת המשמעות של קהילה יישובית. הלומדים נחשפים למושגים כגון איכות חיים, קיימות וקהילה. ההתנסויות האישיות והמיזם יהיו בעיקר במרחב הקהילה–יישוב.
כיתות י"א–י"ב – התלמידים מרחיבים את נקודת מבטם על מעגל החברה והמדינה, הם נחשפים לצורכי החברה ומדינת ישראל ולומדים על המאפיינים ועל האתגרים של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, על החברה הרב–תרבותית בישראל ועל מינהל ציבורי. בשנים אלו המעורבות בהקמת מיזם חברתי העונה לאתגרי המדינה והחברה תתרחב.
התנסות מעשית
התנסות אישית – תרומה לחברה על פי בחירת התלמיד
התנסות קבוצתית – פיתוח מיזם חברתי המאפשר לתלמיד לאתר צורך חברתי–ציבורי, מציאת פתרון ויישומו לפי מודל "יוצרים שינוי".
הערכת תלמידים
ההערכה תיעשה באמצע השנה ובסיומה, ותירשם בתעודת התלמיד על בסיס הנתונים שיתקבלו:
- ממקום ההתנסות, בהתאם לנוהל ההסדרה:
- אישור על היקף הנוכחות
- חוות דעת על איכות הביצוע
- מהמחנך:
- הערכת הסיכום הרפלקטיבי של התלמיד
- חוות דעת של חונך (אם החונך לקח חלק בתהליך)
הציון יינתן במדרג של כמה רמות:
לא סיים / סיים / סיים בהצלחה / סיים בהצטיינות (לבוגרי י"א–י"ב)
התוכנית להתפתחות אישית ולמעורבות חברתית בחטיבה העליונה (כיתות י'–י"ב) היא תנאי סף לקבלת תעודת בגרות.